Чревна микрофлора за добро храносмилане

Официален сайт - Саномед интернешинъл ЕООД - дистрибутор

 

Чревната микрофлора за добро храносмилане

Чревната микрофлора добро храносмилане

За добро храносмилане особено важна роля, играе чревната микробиота(микрофлора).

Нормалното храносмилане, е  важно за здравето на човека и животните, защото храносмилателната система, осигурява снабдяването на организма с хранителни вещества, а също така и извеждането на ненужните вещества от тялото.

Повече от 60 % от нашата имунна система се дължи на микробите в червата, за това балансът на чревната микрофлора е особено важен за правилното функциониране на  храносмилателната ни система.

Когато храносмилателните процеси не протичат нормално, могат да възникнат следните проблеми:

Запек и обстипация – тежка форма на запек

Запекът (констипацията), е състояние на храносмилателната система, при което изпражненията на човек или животно се втвърдяват и стават трудни за изхождане.
Симптомите са:

Като най-често срещаната форма на запек, са твърди и трудни за изхождане изпражнения. При напъване, може да възникнат заболявания като хемороиди или анални фисури. В долната част на корема могат да се появяват болки, къркорене, подуване, газове, метеоризъм и др. При някои тежки случаи на фекално задръстване, може да се наблюдява гадене, много твърд корем или поява на прясна кръв поради наранявания на лигавицата в областта на ануса или пък незадържане на изпражненията, парадоксална диария, при която покрай твърда тапа от изпражнения, изтичат редки изпражнения.

Идеалният вариант на добро храносмилане е изхождане след всяко по-солидно хранене, както е при децата. При много хора и животни, нормата е поне едно изпразване на червата дневно. Има хора, които се чувстват комфортно, с едно две  посещение в тоалетната седмично. Всичко товасе определя от режима на хранене и движение.

Проблеми със стомаха

Чревна микрофлора за добро храносмилане

Проблемите се проявяват като болка и дискомфорт в горната част на корема и долната част на гърдите, усещане за пълен стомах, газове след хранене, оригване, гадене и киселини (усещане за парене и болка зад гръдната кост).

Диария(лат. Diarrhoea)

Диарията бива остра и хронична.

Острата диария настъпва внезапно и продължава по-малко от 2 седмици. Най-често се дължи на вирусни инфекции.

Хроничната диарията, е тази която продължава повече от 2 седмици и повече.

Острата или внезапна диария представлява патологичен, храносмилателен проблем, при  който се характеризират меки или течни изпражнения, с много често изхождане, повече от 3 -6 пъти за 24 часа и често, по-голямо количество изпражнения. Често диарията е съпроводена с повръщане, висока температура, при намален прием на храна и течности, обезводняване. В по-тежките случаи се появяват изостряне чертите на лицето, хлътване на очите, намалена еластичност на кожата, поради намаляване на телесните течности, ацетонов дъх от устата, изсъхване на устните и езика, който става бял и обложен.

Диарията е основен признак при редица заболявания като доброкачествени и злокачествени туморни заболявания,  салмонелоза, холера или в резултат на отравяния, понякога стрес.

 

Чревна микрофлора за добро храносмилане

Нормално храносмилане

Препоръки

  1. Балансирана, редовна храна (разнообразно редовно хранене с 3-4 часови почивки между храненията)
    пиене на чиста вода, а не сокове, лимонади, коли и др.подсладени течности.
  2. Препоръчва се приемане на храни с високо съдържание на фибри (при това, разтворимите фибри са по-меки за червата, отколкото неразтворимите)
  3. Включване на продукти с полезни бактерии, в случая продукти на Ветом, които естествено би трябвало да присъстват в червата ни.
  4. Контролиране на стреса (релаксиране) и особено важно е редовна физическата активност.
  5. Винаги трябва да сдъвкваме добре храната, да не поглъщаме твърде големи парчета, да избягвате преяждането и препиването. 🙂

 

ПОРЪЧКИ

Производител Ветом

 

Translate »
error: Съдържанието е защитено!!! !!
БЪРЗА ПОРЪЧКА