Споделете ни:

“Всяка болест започва в червата”- Хипократ

„Микробиом“ e  генетичната информация за всички бактериив човешкото тяло. С „Микробиота“ обозначават самите бактерии, а не тяхната генетична информация!

  • Нашето тяло(както и  на животните) освен че е комплекс от клетки, е също така заселено от  трилиони микроорганизми – бактерии, гъби, паразити и др. Като брой те са десет пъти повече от общия брой клетки , тежат общо между 2 и 4 кг, а и са концентрирани основно в червата, по кожата, устната кухина, носоглъдката, очите, мозъка, гениталиите.
  • Когато говорим за микробиом, визираме основно чревния тракт, защото именно той е определящ за имунната система и здравето. Нови научни открития и доказателства потвърждават, че всяко заболяване като затлъстяване,автоимунни заболявания, диабет, сърдечно-съдови, алергии, онкологични, проблеми са съпътствани с дисбаланс на чревния микробиом.
  • В здравия организъм са заселени микроорганизмите /Бацилус и др./които са в симбиоза с майчините бактерии(микробиом), като ние им осигуряваме храна, а те подпомагат храносмилането и имунната ни система, осигуряват синтеза на витамини, и ни защитават от патогенни микроорганизми. В резултат на неправилно хранене, при честа консумация на захар и рафинирани храни, постоянен прием на антибиотици, контрацептиви и други лекарства, както и  при продължителен стрес се нарушава баланса  между симбиотичните,патогенните, условнопатогенните и микробиома(майчините бактерии). В такъв случай превес вземат патогенните бактерии, които създават в организма киселинна среда, произвеждат метаболични остатъци, нарушаващи чревната цялост (т.н. пропускливо черво) и създават здравословни проблеми. Понякога могат да минат години, преди нарушения чревен баланс да прерасне в някакво заболяване. Всичко зависи от индивидуалността на организма, както и храненето , съня, заобикаляща среда и нивото на стреса.
  • При раждането става заселване на новия организъм с  бактерии .Тези микроорганизми изграждат имунната система и оформят правилната колонизация на чревния микробиом.

Тони Харман, една от създателките на филма „MICROBIRTH“споделя:
” В майчината утроба фетусът се развива в почти стерилна среда и разчита на майката за защита. Но когато бебето се роди, то попада в свят, пълен с бактерии, някои от които са лоши (патогени), но някои са добри.

  • През дните и седмиците, предшестващи раждането, специфични щамове бактерии мигрират към ключови локации в тялото на майката и се прехвърлят към бебето по време и непосредствено след раждането чрез родовия канал, контакта кожа до кожа и при кърмене. Ролята на тези бактерии е да обучат човешките клетки на бебето как да различава “приятелите” от “враговете”, така че собствената му имунна система да започне да неутрализира патогените. Този процес активира имунната система на бебето и го пази от заболявания през целия му живот.
  • За съжаление при външни намеси като използването на синтетичен окситоцин, прием на антибиотици, Цезарово сечение и хранене с адаптирано мляко, преносът на полезни бактерии от майката към бебето се прекъсва или изобщо не се осъществява. При бебета, родени чрез секцио, първият контакт може да бъде с болнични бактерии или с тези на непознати хора, а не със специалния бактериален коктейл, приготвен от тялото на майката.
  • Най-новите научни проучвания индикират, че ако бебето не бъде правилно инокулирано с майчините бактерии при раждането, собственият му микробиом остава “незавършен” по думите на д-р Родни Р. Дитерт, професор по имунотоксикология в Университета Корнел. Следователно, имунната система на това бебе може никога да не се развие до пълния си потенциал, предразполагайки бебето към едно или повече сериозни заболявания в по-късна възраст.”

Цена:                   
За информация или поръчки 
на тел Viber   0879 28 95 58  Стефан Спасов

 

ПОРЪЧКИ